Китайски мерки в борбата с коронавируса, които трябва да приложим

Китайски мерки за коронавирус

Китайските болници, препълнени с пациенти на коронавирус преди няколко седмици, сега имат празни легла.

Изпитванията на експериментални лекарства срещат трудности при записване на достатъчно приемливи пациенти. И броят на новите случаи, докладвани всеки ден, се е понижил през последните няколко седмици.

Смелият подход на Китай за ограничаване на бързото разпространение на този нов респираторен патоген промени хода на бързо ескалираща и смъртоносна епидемия.

Въпросът сега е дали светът може да извлече поуки от очевидния успех на Китай - и дали масовите блокировки и мерките за електронно наблюдение, наложени от авторитарно правителство, ще работят в други страни.

На 10 февруари, когато авансовият екип на съвместната мисия СЗО-Китай започна своята работа, Китай отчете 2478 нови случая на коронавирус. Две седмици по-късно, когато чуждестранните експерти опаковаха чантите си, този брой е спаднал до 409 случая.

На 02.03.2020 г. Китай отчете само 206 нови случая, а останалият свят вече има много повече от девет пъти по-голям брой. Изглежда епидемията в Китай достигна своя връх в края на януари и сега всички се надяват, че тя ще започне да спада.

Една от първите мерки за коронавируса, които взеха специализираните екипи в Китай, е да се започне активна работа с най-засегнатите градове - Шънджън, Гуанджоу, Ченду и най-силно засегнатия град Ухан.

Те посетиха болници, лаборатории, компании, открити и закрити пазари, продаващи живи животни, жп гари и офиси на местните власти.

Коронавирус

Навсякъде, където и да отидете, с когото и да сте разговаряли, имаше чувство за отговорност и колективни действия, усещането, че се води война срещи невидим, но реален враг казва член на специализираните екипи.

Специализираните екипи също така са направили преглед на масивния набор от данни, събрани от китайски учени. В страната все още се намират най-голям процент от заразените в света хора.

Научихме, че около 80% от заразените хора са имали лека до умерена болест, 13.8% имат тежки симптоми, а 6.1% имат животозастрашаващи епизоди на дихателна недостатъчност, септичен шок или други сериозни проблеми.

Честотата на смъртността е най-висока при хора над 80-годишна възраст (21.9%) и хора със сърдечни заболявания, диабет или хипертония.

Треската и сухата кашлица бяха най-честите симптоми на коронавируса. Изненадващо, само 4.8% от заразените са имали хрема.

Децата съставляват едва 2.4% от случаите и почти нито едно не е тежко болен. За леките и умерените случаи са били необходими средно 2 седмици.

Извън методите, които държавата предприе, ето три начина, по които китайските компании предприемат действия за борба пандемипта - китайски мерки в борбата с коронавируса, които трябва да приложим.

1. Работят за поддържане на веригите за доставка

Мерки за коронавирус

Това помага да се гарантира, че има достатъчно доставки на материали включително хирургически маски, дезинфектанти, защитни костюми и предпазни очила за фронтовите медицински работници.

2. Осигуряват необходимите актуализации на инфраструктурата

Недостигът на болнични легла за заразени пациенти е друго голямо предизвикателство, с което компаниите работят.

Два забележителни примера за бързина и ефективност включват изграждането на болницата в Хуошеншан с 1000 легла и болницата в Лайшеншан в Ухан с 1600 легла, и двете построени за по-малко от 10 дни.

3. Борят се с дезинформация

В днешния хипер свързан онлайн свят фалшивите новини, слухове и дезинформация могат да пътуват по-бързо от всеки патоген.

Много компании предлагат нови инструменти за споделяне на надеждна информация и противодействие на митовете.

Това се оказва доста ефективна мярка за коронавируса, тъй като предпазва на първо място психиката на хората.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка: