Градът, който никога не спи! Вижте Ню Йорк преди 100 години

1 от 8 Снимки
Ню Йорк

Ню Йорк винаги е бил мечтата на милиони хора от всички краища на планетата. Някои искат да го посетят и разгледат, а други – да заживеят в сърцето му.

Има причина големият Франк Синатра да възпее именно Ню Йорк. Най-активната част от мегаполиса е Манхатън, който бива наричан Градът, ситито или the City.

Своеобразен бизнес-центърът, той е най-силно урбанизиран, най-гъсто населен и в него са концентрирани повечето небостъргачи. Освен Манхатън в Ню Йорк има още четири обособени района.

Няма как те да бъдат описани с една или две думи, тъй като всеки от петте района се състои от стотици по-малки квартали, всеки със свой характер и легенди.

Важен момент за Ню Йорк е 1626 година. Тогава управителят на Нова Нидерландия Петер Минуит закупува остров Манхатън от племето ленапи за 60 гулдена (равни на около 1000 американски долара от 2006 година). Легендата обаче гласи, че Манхатън е закупен срещу стъклени мъниста на стойност 24 долара.

Следва британско завладяване и управление, отвоюване на града от американците и огромно вълни от емигранти. След Голямата депресия пък започват строежите на първите небостъргачи.

За историята на Ню Йорк може да се говори много. Уникалните снимки на града от преди 100 години обаче разказват повече. Вижте как е изглеждал Ню Йорк преди век. Разгледайте любопитните фотоси в нашата галерия!

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: