Вижте истината! Полезни или вредни са яйцата?

Яйца

/undefined Полезни или вредни ли са яйцата – този въпрос не спира да вълнува обществото. Ето защо се наемаме да обясним защо основата на всяка закуска предизвиква толкова много противоречия.

Всички обичаме яйца – в това спор няма. Те са универсално допълнение към всяко хранене от деня – от стандартните бъркани яйца за закуска, до творческата вечеря от спагети Карбонара, които също не могат без яйца. Вкусни и полезни обаче, те неминуемо са в устата на всеки. А това невинаги е толкова хубаво.

Като една от най-популярните храни, яйцата са и една от най-обсъжданите в света на храненето. Употребата им води до появата на множество противоречия, които в крайна сметка ги обявиха за победител. Но всичко по реда си.

За известен период от време яйцата се смятаха за сериозен враг на здравето благодарение на високото съдържание на холестерол в състава си. Едно яйце съдържа 186 мг холестерол, а полезната дневна доза препоръчва да го ограничаваме до 300 мг и по-малко. Това накара много хора да започнат да правят омлетите си само от белтъците, в които няма почти никакви количества холестерол.

Варени яйца

След масовата паника последваха редица изследвания. Те показаха, че холестеролът, който получаваме от храната, няма нищо общо с този, който може да запуши артериите ни. Освен това няма нито едно доказателство, че яденето на яйца е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания.

Яйцата, от друга страна, са пълни с хранителни вещества. Те са добри за здравето на всеки. Богати са на витамин Е, който е свързан с здравето на мозъка. Яйцата съдържат също и лутеин и зеаксантин, които предпазват зрението ви и се бори с възпаленията.

От друга страна яйцата са най-добрия източник на протеини. Те са подходяща храна преди тренировка или за възстановите след тежка сесия упражнения. Само в 1 яйце се съдържат 6 г протеин, плюс витамини А, В12 и D, и всичко това - само за 70 калории.

Яйца с бекон

Оказва се, че яйцата притежават огромен букет от положителни съставки. Те са перфектен заместител на всяка закуска. Жълтъците наистина са богати на мазнини и холестерол, но осигуряват и куп други ползи за здравето. Ето защо, когато става дума за яйца – имате абсолютното позволение да им се награждавате без угризения.

За съжаление беконът, който толкова си отива с тях на закуска, не може да се похвали с кой знае какви ползи.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: